Acupressuur

Acupressuur of drukpuntmassage is een oude Aziatische geneeskunst waarbij de vingers (en soms ook de handpalmen of vuisten) worden gebruikt om druk uit te oefenen op specifieke punten op de huid, de acupunten, om zo de zelfgenezende krachten van het lichaam te stimuleren. Bij acupunctuur worden dezelfde punten gebruikt, maar dan met gebruikmaking van naalden. Acupunten zijn kruispunten van paden waarlangs de menselijke levensenergie stroomt; de meridianen. Zoals de bloedvaten het bloed rondbrengen om ons lichaam te voeden, zo brengen de meridianen de levensenergie rond in het lichaam. Zij verbinden de acupunten onderling, de orgaansystemen en de organen zelf.
Via de acupunten kunnen zowel het fysieke lichaam als de psyche beÔnvloed worden.

In de acupressuur ziet men plaatselijke symptomen als uiting van een onbalans die in het hele organisme aanwezig is. Zo kun je merken dat je moeite hebt met ademen wanneer je last hebt van hevige stress. Bepaalde acupunten verminderen de spanning op de borst en stellen je in staat dieper te ademen terwijl ze tegelijkertijd je emotionele balans herstellen.
Doordat zij de stress vermindert en het lichaam in balans brengt versterkt acupressuur de weerstand en voorkomt de ontwikkeling van ernstige chronische klachten. Spanning die door onderdrukte emotionele gevoelens in het lichaam wordt opgeslagen kan met acupressuur vrijgemaakt en in balans gebracht worden.
Versterkende acupunten die in verbinding staan met bepaalde inwendige organen verbeteren de algehele conditie van deze organen en vitale systemen.

Acupressuur kan ingezet worden om pijn te bestrijden, stijfheid en pijnlijke spieren te behandelen, angst en onrustgevoelens tot rust te brengen, bij slaapproblemen, chronische vermoeidheid, problemen rond menstruatie, overgangsklachten, ademhalingsproblemen en allergieŽn.
Voor hoogsensitieve mensen en kinderen is acupressuur bijzonder geschikt; hun lichaam heeft aan kleine prikkels genoeg om het in balans te brengen, en omdat de druk op de punten aangepast kan worden naargelang de behoefte en tolerantie werkt acupressuur bij hen zo goed.

Tijdens een behandeling zal ik acupressuur meestal samen met andere massagetechnieken toepassen waardoor de effectiviteit vergroot wordt.